Megan McDermott: Van scepsis naar aanbeveling voor Haygain Hooi Stomer - Haygain Netherlands

Megan McDermott: Van scepsis naar aanbeveling voor Haygain Hooi Stomer

Om te stomen of niet te stomen?

Jonge spring professionals gaan van sceptisch naar volledig overtuigd van Haygain Hooi Stomen.

Door Megan McDermott | Professionele Show Jumper

Dit is een "zullen ze, zullen ze niet" Ross en Rachel type liefdesverhaal, met mij en mijn Haygain Hooistomer in de hoofdrol.

De paardenindustrie is moeilijk in bijna elk aspect. Met constant reizen, roterende paarden, veranderingen in personeel en natuurlijk de Wet van Murphy, is het een uitdaging om een schema aan te houden.

Het verzekeren van de beste zorg voor mijn paarden is mijn #1 prioriteit, maar elk onderdeel van het paardenprogramma moet duurzaam en efficiënt zijn, zodat we dezelfde standaard van uitmuntendheid thuis en onderweg kunnen hebben.

Ik focus veel op efficiëntie en zorg ervoor dat ons programma maximale diepte heeft, maar minimale kosten - financieel en qua tijd/energie! Alles wat we doen moet goed gedaan worden, dus het programma moet zo complex als nodig en zo eenvoudig mogelijk zijn, zodat niets tekort komt.

Professionele Show Jumper Megan McDermott

Dit verhaal begint ongeveer 7 jaar geleden toen ik voor het eerst werd geïntroduceerd aan Haygain Hooi Stomers. Ik zat op de universiteit en hield mijn paarden bij de Land families Pinetree boerderij in Alpharetta, GA. Ze zouden hooi stomen voor alle paarden in de schuur - wat geweldig rook - en zwoeren bij de voedingsvoordelen. Ik kocht in de voodoo maar nam niet de moeite om de wetenschap te leren. (Dit was de periode waarin ik voor het eerst echt paardenmanagement leerde, en het was allemaal een beetje overweldigend.) De volgende boerderij waar ik stond had nog nooit van Hooi Stomen gehoord en het viel een beetje van mijn radar.

Meer recentelijk, sinds ik een professional ben geworden, zijn Haygain Hooi Stomers prominent geworden bij elite show jumpers, maar ik werd terughoudend om erin te investeren. Eerlijk gezegd leek het ingewikkeld... Het is groot genoeg om volledige porties hooi voor de schuur te passen, heeft stroom, water en moet handmatig worden bediend, en het reist met de paarden naar shows... Dus het moet 1) een fortuin kosten, en 2) ingewikkeld zijn.

Een Ware Nachtmerrie

Nu ik personeelsbeheer, vaak reis, en nauwelijks bij kan blijven zoals het is, voelde ik niet de drang om een nieuwe stap toe te voegen aan ons paardenverzorging proces. Ik twijfelde niet aan de voordelen van gestoomd hooi, maar ik zag er geen noodzaak voor. Alles voor de paarden, maar we kunnen niet alles voor ze doen.

Toen - (cue het inleidende incident) - tegen het einde van het WEF-seizoen van 2021 - een nogal angstaanjagend seizoen voor mij - had een van mijn beste paarden een incident met een plotselinge neusbloeding en bleek hij een vorm van paarden astma te hebben.

Dit is een van mijn ergste nachtmerries! 88% van de paarden heeft in zekere mate inflammatoire luchtwegaandoeningen, en het is niet ongebruikelijk dat paarden neusbloedingen hebben bij het werken in extreme hitte en vochtigheid. Het is ook iets wat niet te tolereren is voor elite presteerders - de bijbehorende gezondheidsrisico's zijn opmerkelijk en niet iets om licht over te denken.

Daar komen de Haygain-stomers: aanbevolen door elke dierenarts en ruiter met wie ik sprak over neusbloedingen. Iedereen zweert bij de stoomapparaten om stof in de stal en daardoor in de neusgangen van de paarden te verminderen. Het vermindert allergenen met 99% en de toegevoegde vochtigheid helpt ook bij hydratatie, spijsvertering en smakelijkheid.

Mijn vader (die, net als mijn paard, met astma heeft geworsteld) heeft zelfs wat onderzoek gedaan en was onder de indruk van de voedings- en algehele gezondheidsvoordelen van Gestoomd Hooi, zelfs in vergelijking met geweekt/nat hooi. Hij zei het openhartig: "Dus eigenlijk is schoon hooi gezond. Dat lijkt een no-brainer." Dus ik wist dat ik de knoop moest doorhakken en een Haygain moest kopen, maar ik maakte me nog steeds zorgen dat het moeilijk zou zijn om het in ons dagelijkse programma te integreren.

Zo eenvoudig!

Hoe dan ook, ik nam contact op met een vertegenwoordiger van Haygain die me in de eerste plaats verzekerde dat het proces van het stomen van het hooi niet angstaanjagend was, en ook dat de kosten redelijk waren (minder dan $2.000 voor het HG600-model, wat minder dan de helft is van wat ik had verwacht, en veel goedkoper dan een veterinaire diagnose van inflammatoire luchtwegen!) Zelfs toen het apparaat arriveerde, was ik geïntimideerd om het op te zetten, wat eigenlijk... zo eenvoudig was.

Oké, misschien gaat dit goed worden. 
De hele stal stapte over op gestoomd hooi, en de paarden vonden het meteen geweldig. Mijn stalknechten hadden geen problemen om met het apparaat te werken en het was vrij moeiteloos om het in ons programma te integreren. Dus ik had het mis... (En het beste van alles is de geur!! Ik HOUD van de geur van Gestoomd Hooi, het heeft een heerlijke geur van versgebakken brood.)

Paard profiteert van Haygain Hooi Stomer
Rond dezelfde tijd begon ik mijn paarden over te zetten op een dieet van "meer hooi - minder graan," hoger in ruwvoer en vetten en lager in koolhydraten uit graan. Dus hooi kwaliteit en hoeveelheid werden belangrijker voor me, en plotseling kon ik me het leven niet meer voorstellen zonder het stoomapparaat. Droog hooi werd onaantrekkelijk voor sommige van de paarden en na meer te hebben geleerd over de voedingswaarde van hooi, en de voedingsverbetering van gestoomd hooi, kon ik me niet voorstellen dat ik zonder zou moeten.

We verplaatsten het apparaat van Florida naar onze zomerbasis in New Jersey en het reisde goed en is gemakkelijk draagbaar/inpakbaar. Toen ik naar het noorden ging, door onvoorziene omstandigheden, had ik uiteindelijk 5 paarden om voor te rijden en te zorgen zonder stalknecht gedurende ongeveer 2 weken. Dat was de grootste test voor het apparaat. Omdat mijn specialiteit rijden is en niet stalwerk, dacht ik dat het een wonder zou zijn als ik zelfs maar een paar dagen kon doorkomen met rijden, stalwerk doen en hooi stomen zonder iets te verknoeien - het leek eerlijk gezegd het eerste waar ik op zou moeten bezuinigen.

Integendeel, echter, werd ik absoluut verslaafd aan de stoomapparaat. Het was mijn vreugde om het hooi te stomen en het instellen van tijden om te beginnen en te stoppen met stomen hielp me de hele dag op schema te houden. Het apparaat werd al snel tweede natuur en was het laatste waar ik op zou willen bezuinigen.

Geen Luchtwegproblemen

Het is eenvoudig, efficiënt, uiterst waardevol voor de paarden, en het kost weinig tijd en energie - precies het tegenovergestelde van wat ik dacht. Het past perfect in mijn programma en zou in het programma van iedereen passen. Ik heb (klop op hout) sinds ik de Haygain-stomer heb aangeschaft geen enkel luchtwegprobleem meer gehad bij mijn paarden, en hun vacht, gewicht en prestaties zijn allemaal uitstekend geweest.
De HG 600 werkt uitstekend voor mij om hooi te stomen voor 6 paarden die 4 keer per dag hooi krijgen. Het is een welkome aanvulling op onze stal. We zien en voelen de voordelen voor de paarden van binnen en van buiten. Ik wou dat ik het eerder aan mijn programma had toegevoegd, maar ik denk dat de tijd die ik als scepticus heb doorgebracht alleen maar heeft bijgedragen aan mijn gepassioneerde liefde voor de Haygain in het eind - haha!
Met alle volatiliteit in de branche als geheel is alles om de kwaliteit en consistentie in de stal te maximaliseren een zegen, en ik beschouw de Haygain als een enorme overwinning voor mij en mijn paarden!
Auteur Megan McDermott is een professionele internationale springruiter en trainer wiens bedrijf momenteel gevestigd is in NJ. Ze maakt ook deel uit van de raad van bestuur van de Sport Horse Research Foundation.

RELATED ARTICLES